Week van het jonge kind 2024

Van 15 tot en met 19 april 2024 organiseert hogeschool Windesheim in samenwerking met de Nieuwe Bibliotheek en het ROC van Flevoland de Week van het Jonge Kind voor professionals die werken met en voor het jonge kind in Almere. Het thema van dit jaar is ‘Kans voor het jonge kind’.

Op dinsdag 16 april is er een boekenclub in de avond. Op vrijdag 19 april sluiten we de week af met de jaarlijkse Dag van het jonge kind, de conferentie voor professionals met inspirerende lezingen en workshops. Cabaretier Mo Hersi, onze ambassadeur, rijdt naar voorscholen en basisscholen in zijn taalbus om voor te lezen.

Jonge kinderen zien overal kansen om te spelen en de wereld te ontdekken. Aan ons de taak om kansen te creëren voor alle kinderen, ook wanneer de omstandigheden moeilijk zijn. De hele keten van kinderopvang, JGZ, logopedie tot en met het basisonderwijs speelt hier een cruciale rol in en werkt samen aan een kansrijke omgeving en hoge pedagogische kwaliteit. Kom meepraten en denken over dit onderwerp bij de boekenclub en/of de conferentie!

Programma conferentie 19 april

Wethouder Maaike Veeningen opent de dag. Daarna geeft Charlotte Vissenberg, associate lector Klantenperspectief in ondersteuning en zorg, een lezing over het opgroeien van jonge kinderen in diverse omstandigheden. Aansluitend kan je kiezen uit verschillende workshops (lees meer over de inhoud van de workshops op deze pagina):

  • Talentontwikkeling met wetenschap en techniek – ROC van Flevoland
  • Leesontwikkeling jonge kind 0-4 jaar – De Nieuwe Bibiotheek
  • Slim samenwerken met de JGZ – JGZ Almere
  • Verbinding tussen thuis en (voor)school – Team Het Jonge Kind van De Schoor
  • Doen wat nodig is – Flevi’s Kenniswerkplaats Jeugd
  • Ontwerpen van exploratief spel voor de allerkleinsten (0-2 jaar) – Promotieonderzoek Explore
  • Belevingsworkshop ‘Thuizen’ ervaren door beweging en geluid – 2TurvenHoog
  • We sluiten de ochtend af met een inspiratielunch waarbij je bij verschillende ronde tafelsessies kunt aanschuiven.

Locatie en tijd

Vrijdag 19 april 2024 van 09.00-12.30 uur.
Inspiratielunch van 12.30-13.30 uur.
Er zijn geen kosten voor deelname.
De Nieuwe Bibliotheek Almere, Stadhuisplein 101.

Aanmelden:  Meld je snel aan voor de conferentie, de inspiratielunch en/of de boekenclub!

Boekenclub

Boekenclub dinsdag 16 april 2024 ‘Samenwerken aan pedagogische kwaliteit’
Het centrale thema van deze eerste boekenclub is coachen van professionals in de praktijk van het jonge kind. IJsbrand Jepma deelt zijn ideeën over coachen en samenwerken aan de pedagogische kwaliteit naar aanleiding van zijn recent verschenen boek ‘Wat leert mijn kind bij jullie?’

Via betekenisvolle vraagstukken en werkvormen verkennen de deelnemers de dagelijkse praktijk van coachen van het jonge kind. Er is volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen tijdens dialoogtafels. We sluiten deze eerste boekenclub af met een gezellige borrel.

De boekenclub is interessant voor: (pedagogisch) coaches / beleidsmedewerkers, pedagogen, leidinggevenden, intern begeleiders en praktijkbegeleiders voor toekomstige professionals.
Er zijn geen kosten voor deelname, aanmelden kan via dit formulier.
Het boek ‘Wat leert mijn kind bij jullie?’ kun je zelf aanschaffen, bijvoorbeeld bij boekhandel Stumpel in Almere. Leestip: hoofdstuk 6 en 7.

Locatie en tijd

Dinsdagavond 16 april 2024, 18.45 uur inloop, 19.00–21.00 uur
Windesheim in Almere
Aanmelden:  Meld je snel aan voor de conferentie, de inspiratielunch en/of de boekenclub!

Taalbus

Kinderen leren er veel van als ze voorgelezen worden. In de Week van het jonge kind komt cabaretier Mo Hersi, ambassadeur van het programma Stedelijke Taalaanpak Almere met zijn taalbus naar voorscholen en basisscholen in Almere om voor te lezen.

Stedelijke Taalaanpak Almere is een programma om de taalvaardigheid en taalontwikkeling van kinderen en jongeren te verbeteren. Docenten, pedagogisch medewerkers en onderzoekers gaan gezamenlijk aan de slag om het taalniveau te verhogen.

Fototentoonstelling Veerkrachtig ouderschap

Bekijk de reizende fototentoonstelling ‘Veerkrachtig ouderschap’ van Flevi’s kenniswerkplaats Jeugd.
Deze fototentoonstelling is te zien in de Nieuwe Bibliotheek tijdens de Week van het jonge kind. De portretten en bijbehorende verhalen geven de veerkracht weer in het leven van kinderen en hun gezin. De fototentoonstelling is vrij toegankelijk, aanmelden is niet nodig.

logos ROC nieuwe bieb en Windesheim